Årsmötet 2024
Föreningens årsmöte var välbesökt med ca 60 anmälda deltagare. Mösterförhandlingarna pågick i ungefär 45 minuter och därefter blev det en bensträckare med fika innan Louise Ridderström föreläste under ämnet Från farfar till Östgötamat. Föreläsningen var mycket uppskattad.
Louise berättade bl.a. om när hennes farfar som 1927 startade verksamheten som slaktare och 1950 öppnde Östen Karlssons Kött- och mjölkaffär i nybyggt hus i Bestorp. Sonen Lennart tog över verksamheten och utökade den med en varubil som finns kvar ännu idag dock utan att användas. Lennarts två söner Mikael och Bernt. tog därefter över affärsverksamheten. Louise visade också hur man var klädd i affären och olika föremål som användes förr tiden. I handen håller hon en press för tillverkning av pressylta. På golvet står två mjölkkannor som användes i affären. Vi fick följa med på en resa från starten av lanthandeln och fram till nedläggningen på grund av konkurrens från livsmedelskedjorna. Föredraget var rikt på bilder och arkivmaterial och är ett tidsdokument över en svunnen tid som på grund av konkurrens från storskalig livsmedelsindustri försvann möjligheten att köpa lokalproducerad mat. Föredraget innehöll också information om lokalproducerad mat i Östergötland. Läs mer om Louise Ridderström på Louise Matupplevelse.