Succé för Historieförmiddag
Historieförmiddagen den 16 mars 2024 blev en succé med runt 70 anmälda åhörare. Efter en halvtimmes mingel med fika bjöds publiken på tre föredrag. Joakim Johansson föredrag om Gamla Linköping – gamla sanningar utgick på grund av sjukdom.
Istället ryckte Hans Nilsson in och berättade om Johan Krouthén och hans liv och hans familj. Krouthén föddes i Linköping 1858 och gick bort i staden 1932. Krouthén var en mycket skicklig och produktiv konstnär. Han är en av de första friluftsmålarna i Sverige och har målat porträtt och soliga trädgårdsscener med blomstrande fruktträd. Det är först på senare tid som hans verk uppskattas och har stigit i pris. Stora målningar kan gå för miljonbelopp. Hans Nilsson har skapat en webbplats om Linköpingskonstnären, hans liv och hans konst. Här kan du även se hans konstnärskap med hjälp av närmare 700 bilder.
Hans Nilsson föreläser om Johan Krouthén.
Lars Danielsson föreläste om Italienarna på Saab. baserat på boken En enkel biljett till Sverige får vi serverat den fascinerande berättelsen om Saab och företagets vedermödor att leverera flygplan i tid till flygvapnet. Den stora satsningen på Sveriges flygvapen landade i att Saab skulle på fem år leverera 262 stycken J29:or, eller flygande tunnor som den kallades på grund av formen. Det rådde stor brist på verkstadskunniga arbetare i Sverige en utväg var att rekrytera utomlands nämligen från Italien. En morgon i januari 1951 kliver en ung italiensk man på tåget i Turin för att tillsammans med andra italienska arbetskraftsemigranter åka till Linköping och börja arbeta på Saab. Men mottagandet blir inte det allra bästa: Bostadsbrist, språkförbistring och svensk vinterkyla väntar italienarna i Linköping. Föreläsningen var också en skildring av de italienska invandrarnas bakgrund och deras strävan att få ett bättre liv i Sverige. Det tog också med sig sin matkultur, som serverades i Saabs matsal. Här fick svenska arbetare bekanta sig med Spagetti och vitlök för första gången. På föredraget hade ättlingar till några av de invandrade italienska arbetarna anslutit sig för att lyssna. Ett stycke mycket intressant invandrarhistoria i Sverige.
Lars Danielsson talar om italienska arbetarinvandrar i Linköping.
Sist ut bland föredragen var Stefan Ventura talade om Gatunamnen i Linköping. Stefan gav 2023 ut boken Linköpings gatunamn – Bland gråbröder, tjuvar & repslagare som också föreläsningen bygger på. Vi fick en inblick hur gatorna sträckte sig från medeltiden till idag och flera gator har samma sträckning som på 1600-talet. Hunnerbergsgatan finns med på den första stadskartan från 1651. Gatunamn var inte något som man på medeltiden och långt in på 1800-talet tog särskilt allvarligt på och namngivningen av gator var informell och spontan. En gata kunde få namn efter en person som bodde på gatan eller efter hantverk som utfördes på gatan. Man tillsatte tillfälliga kommittéer och först 1943 föreslogs att inrätta en permanent namnberedningskommitté i Linköping. En stor del av Linköpings gatunamn och stadsdelar har fått sina namn från äldre byar och gårdar i Linköping med omnejd. Numera använder man kategorinamn för nya gatunamn vilket betyder att man anger flera gatunamn med ett särskilt tema t.ex. personer, blommor, hantverk osv.
Stefan Ventura visar en stadskarta över Linköping från 1665.