Sveriges hembygdsförbund företräder hembygdsrörelsen mot myndigheter, regering och riksdag och är på så sätt en remissinstans. En stor del av verksamheten handlar om gemensamma frågor som föreningslivets villkor och arbetet med kulturmiljön och den lokala historien.
Alla föreningar som arbetar med lokalhistoria är välkomna att bli medlemmar i Sveriges hembygdsförbund. Det gäller t.ex. ideellt drivna föreningar, museer eller andra föreningar som på olika sätt vårdar och bevarar kulturarv. Som medlemsföreningar är man också medlem i ett av Hembygdsförbundets 26 regionala hembygdsförbund. FGL – Föreningen Gamla Linköping är sedan våren 2024 medlem i Östergötlands Hembygdsförbund.
FGL – Föreningen Gamla Linköping har Fullvärdigt medlemskap i Hembygdsförbundet. Det betyder att vi uppfyller vissa villkor för medlemskapet:
- föreningen måste uppfylla ändamålskravet dvs. föreningens verksamhet är något som samhället tycker är värt att stödja,
- föreningen är öppna för alla,
- föreningen delar SHF:s grundsyn och verkar i enlighet med SHF:s ändamål,
- föreningen har yttrande- och förslagsrätt på SHF:s riksstämma.
Vad gör en hembygdsförening?
Hembygdsföreningens syfte är att bevara, sprida kunskap, utforska, dokumentera, beskriva, arkivera och skapa förståelse för den egna hembygdens historia och kulturmiljö samt tillgängliggöra föremål och dokument från äldre tider för att skapa ett kulturarv. Som medlem i Hembygdsförbundet blir FGL – Föreningen Gamla Linköping hembygdsförening för Linköping.
Förmåner med medlemskapet
I föreningens medlemskap i Sveriges Hembygdsförbund ingår utan kostnad, bland annat:
- Ansvarsförsäkring
Om någon riktar skadeståndskrav mot föreningen för en person- eller sakskada. - Förmögenhetsbrottsförsäkring
Om någon förtroendevald eller anställd förskingrar eller stjäl från föreningen. - Rättsskyddsförsäkring
Om föreningen hamnar i tvist och behöver anlita ett ombud. - Olycksfallsförsäkring
Olycksfallsförsäkringen omfattar person som utför uppdrag för föreningen, regionalt förbund eller Sveriges Hembygdsförbund och drabbas av olycksfallsskada under sammankomster, kurser, verksamhet och annat ideellt arbete samt under därmed förenade resor. Försäkringen omfattar även deltagare vid föreningens egna arrangemang, dock ej under resor till och från. Försäkringen gäller i Norden. Den skadedrabbade får ersättning för sjukvårdskostnader, resor, behandlingar, medicinsk- och ekonomisk invaliditet samt dödsfall. Anställda omfattas inte av olycksfallsförsäkringen. Denna försäkring är såldes särskilt viktig för medlemmar som utför uppdrag åt föreningen t.ex. klädgruppen som flanerar, medlemmar som bemannar marknadsbordet, medverkan vid styrelse- eller årsmöten, föreläser med mera. Ladda ned och läs mer om försäkringen under punkt 4. - Hemsida
FGL – Föreningens Gamla Linköping får också en gratis hemsida på Hembygdsförbundets webbportal. Där har vi har skapat en statisk sida med mer information om föreningen med direktlänkar till vår egna webbplats för mer information. - Webbinarier
Som medlem i Östergötlands Hembygdsförbund får vi också förmånen att delta vid Sveriges hembygdsförbunds olika kunskapshöjande och inspirerande webbinarier. Vi har också möjlighet att se olika webbinarier i efterhand.
Bygd & Natur
I medlemskapet ingår en prenumeration av Bygd & Natur som är Sveriges Hembygdsförbunds tidskrift. Tidningen innehåller aktuella reportage, krönikor och intervjuer om hembygd samt natur- och kulturarvsfrågor. Vi får också veta vad som är på gång inom hembygdsrörelsen. I samband med FGL:s medlemskap blev ordföranden Hans Nilsson intervjuad i förbundets tidning Bygd & Natur. Sedan 2024 publiceras Bygd & Natur endast i digital form.
Som medlem i FGL kan du prenumerera på Bygd & Naturs nyhetsbrev. Det finns också möjlighet att digitalt läsa äldre nummer av tidskriften.
Östergötlands Hembygdsblad
Östergötlands Hembygdsblad är Östergötlands Hembygdsförbunds egen medlemstidning. I den blandar vi både nyttig föreningsinformation med reportage från medlemsföreningar, konferenser samt lokalhistoria. Hembygdsbladet är sedan 2016 enbart tillgänglig i digital form (pdf-format) och ges ut 4 ggr/år.
Nyhetsbrev
Om du är intresserad av vad som händer inom hembygdsrörelsen kan du prenumerera på Hembygdsförbundets nyhetsbrev. Nyhetsbrevet ges ut ungefär en gång i månaden. Fyll i din mailadress på prenumerationssidan så får du nyhetsbrevet direkt i din mejlbox. På samma sida kan du ändra din mailadress så att nyhetsbrevet kommer rätt eller avbryta prenumerationen.