Historieförmiddag hösten 2024
Höstens Historieförmiddag ägde rum lördagen den 26 oktober och trots trist väder hade drygt ett 50-tal besökare, inklusive föreläsarna, letat sig till föreningshuset Fontänen för att se och lyssna. Arrangemanget började med lite mingel och fika och därefter fick publiken ta del av dagens tre föreläsningar. Ord som trevligt, roligt, intressant och upplysande hördes i pauserna. Engagemanget från åhörarna var stort och frågorna var många i pauserna. Klick på respektive bild för att förstora, klicka igen för att återgå till ursprungsläge.
Först ut var Christel Storm, museichef för Linköpings Slotts- och Domkyrkomuseum. Med bilder, ritningar och kartor berättade hon att Linköpings slott började som biskopsgård med borgstuga som stod färdigt 1153, därefter övergick borgen att bli kungligt slott under Gustav Wasa som också lät bygga ut slottet. I 146 år var slottet också fängelse och år 1795 blev slottet ämbetsbostad för länets landshövdingar och är så fortfarande. Ombyggnader har förändrat slottets utseende genom tiderna till hur det ser ut idag och det gäller även slottsträdgården som förändrats. Slottsträdgården har minskat i storlek genom åren och har fått ge plats åt bl.a. gymnastikhuset, fängelset och biblioteket. Namnet slottsträdgård låter kanske lite tråkigt men rymmer mycket historia och väl värd en egen föreläsning. Slottsträdgården är idag stängd för allmänheten, mycket beroende på att trädgården huserar ett flertal olika unika växtarter men även djur, bland annat 7 olika arter av fladdermus.
Joakim ”Jocke” Johansson, museitekniker vid Gamla Linköping, lokalhistoriker och författare stod i tur att föreläsa. Under rubriken Gamla hus och nya sanningar fick vi veta en hel del om byggnaders felaktiga historia.
Joakims intresse för husens historia började med Grands serveringspaviljong som flyttades till Gamla Linköping 1958. Paviljongen har felaktigt påståtts tillhöra Grand hotells serveringsträdgård. Felaktiga slutsatser av historiker och på grund av brister i källmaterial, i detta fall bl.a. ett fel i en karta. Byggnaden har således aldrig varit Grands serveringspaviljong, utan har blandats ihop med serveringsverandan i Grand Hotells trädgårdsservering. Istället visade det sig att byggnaden inhyste artisten Svante Leonard Rydholms ateljébyggnad från år 1874. Ateljén uppfördes före den elektriska belysningens intåg och alla fotoateljéer var därför beroende av dagsljuset. Stora fönster fönster mot norr monterades för att få så mycket ljus som möjligt utan att få direkt solljus in i ateljén. I mars 1874 stod ateljén klar. Den 30 november 1888 bjöds ateljén med all fotoutrustning ut på auktion och sadelmakare A. F. Andersson köpte byggnaden. Han flyttade den gatan 30 meter åt nordost. Det röda krysset på kartan ovan visar var ateljén låg innan flytten till Gamla Linköping 1958. Ateljén är Sveriges äldsta kända bevarade dagsljusateljébyggnad. Läs mer om ateljén i Gamla Linköpings-bloggen. I bloggen finns mer information om byggnader som fått sin historia reviderad.
Dagens sista föreläsning stod Lars Danielsson för. Han är numera pensionerad chef på Sveriges Television och var under 1980- och 1990-talen tv-producent och medieutbildare på Linköpings universitet. Under namnet Från källarföretag i Linköping till miljardkoncern förelästa Danielsson om Biltema.
Med kundens perspektiv har Lars Danielsson forskat i grundandet av Biltema till den miljardkoncern företaget är idag. Entreprenören Sten-Åke Lindholms affärsidé var att sälja billiga reservdelar till bilar. Embryot till Biltema började i en lägenhet i centrala Linköping i början på 1960-talet. Här startade Sten-Åke en postorderverksamhet under namnet Handelsbolaget BIL-TEMA. Affärsidén var lika enkel som genial nämligen att sälja billiga bildelar utan några mellanled. Ekonomin blomstrade under 1960-talet vilket gjorde att efterfrågan på bildelar var stor.
Det fanns dock en hel del hinder redan från starten då vissa tidningar vägrade att ta in företages annonser, varumärkestvister med tillverkare och tvister grossister om leveranser och generalagenter. Som om det inte vore nog riktades kritik mot produkternas kvalitet. Men hinder är till för att övervinnas och idag. Med tiden utvidgades sortimentet att även inbegripa andra produkter än bara bildelar. Idag kan vi köpa verktyg, snöslungor, tillbehör till båtar, trädgårdsredskap, byggvaror, ja, listan kan göras lång. Oavsett produkt så är priserna konkurrenskraftiga. Läs gärna Lars Danielssons bok Biltema – Från källarföretag till miljardkoncern.